Egész évben nagy durranás!

Közeleg a szilveszteri durrogtatás: most kezdd el felkészíteni a kedvencedet!

2014. október 30. 17:18 - Piromán

scared_dog_1.jpgA szilveszternek már évtizedek óta szerves része a petárda és a tűzijáték, hagyományosan ezzel búcsúztatjuk el az óévet és köszöntjük az újévet. Nem mindenki örül azonban annyira az ilyenkor jellemző hangzavarnak, négylábú barátaink közül sokan végigrettegik az év utolsó éjszakáját. A jó hír az, hogy ez a szorongás oldható, csak türelem és sok gyakorlás szükséges hozzá.

Minden év végén hatalmas kampányt láthatunk a Facebookon a petárdázás és a tűzijáték ellen, azonban mindig vannak, akik ezek nélkül nem tudják elképzelni az ünneplést. Mivel ilyenkor legálisan lehet pirotechnikai eszközöket alkalmazni, amik igencsak hangosak, gyakorlatilag lehetetlen elérni, hogy kutyánk ne hallja meg a zajokat. A megoldás tehát abban rejlik, hogy a kutyát szoktatjuk hozzá a durranásokhoz, ami a szilveszterig hátralévő két hónap alatt sikerülhet is.

Ne babusgassuk a kutyát!

A legfontosabb szabály, hogy ha a kutya megijed valami hirtelen zajtól, ne rohanjunk oda és kezdjük el babusgatni, mert ezzel csak megerősítjük ezt a viselkedési formát! Persze nagyon nehéz megállni, hogy megvigasztaljuk a reszkető kutyát, de ha ilyenkor ölelgetjük és simogatjuk, ő azt fogja hinni, hogy ez a helyes viselkedés, hiszen kvázi megdicsértük érte.

A legjobb ha maximum egy-egy szóval próbáljuk megnyugtatni, esetleg egy gyors simogatás, de ezt leszámítva tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna, így a kutya is kevésbé fogja túlzásba vinni a durranásokra, csattanásokra adott reakciót.

Folyamatos gyakorlás segíthet

Vannak kutyák, akiknél ennyi nem elég, és a nagy hangzavarhoz való hozzászoktatás egy hosszabb folyamat. Az ő esetükben sem kell azonban beletörődni ebbe az állapotba, csak több időt kell szánni a szoktatásra. A titok nyitja a folyamatos gyakorlás. Ehhez szükség lesz valakire, aki imitálja majd a durranás zaját mondjuk úgy, hogy egymáshoz csapkod két tárgyat, ami jó nagy zajjal jár. Ez lehet például két keményfedelű könyv.

Nagyon félős kutyák esetében legjobb, ha távolabb van a zaj forrása, majd jöhet folyamatosan közelebb. Minden nap gyakoroljunk így kedvencünkkel, így szilveszterre hozzá tudjuk valamelyest szoktatni a zajhoz.

Ne legyen kiváltság!

Az is igen gyakori hiba, hogy az alapvetően udvaron tartott kutyákat ilyenkor beengedik a lakásba. Érthető, hogy ez azért van, mert bent kevésbé hallja a durranásokat, de a kint tartott kutya kiváltságként élheti meg, hogy bemehet a házba. Mivel egy okos állatról van szó, hamar össze fogja kapcsolni, hogy ez a durranások által kiváltott félelem miatt van, így rövid időn belül azt tapasztalhatjuk, hogy állapota „súlyosbodik”, már egyre kisebb csattanásokra is félelemmel reagál – csak hogy bemehessen a lakásba.

Ha nem akarjuk, hogy a kutya fejében ez jelenjen meg, már néhány nappal szilveszter előtt kezdjük el beengedni, így nem a tűzijáték és a petárda hangjára adott viselkedéssel kapcsolja majd össze, hogy bemehet.

Végső megoldás a nyugtató

Ha későn kapcsoltunk, és semmi más nem segít, adhatunk nyugtatót a kutyának, hogy könnyebben átvészelje a kritikus éjszakát. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy mit és mennyit adunk be neki!

Mindig állatorvostól kérjünk gyógyszert, és a kutyánk testtömegének megfelelő adagolásban! A túl kevés nem éri el a kívánt hatást, a túl sok pedig súlyos következményekkel járhat, akár végzetes is lehet! A nyugtató mindig csak vésztartalék legyen arra az esetre, ha már tényleg nem segít más, ez legyen az utolsó, amihez nyúlunk!

 

Kép forrása: http://www.dfordog.co.nz/Training+Articles/Scared+dog++Reassure+or+Ignore.html

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr76847833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása