Egész évben nagy durranás!

Rakéták felhasználása

2015. augusztus 04. 13:28 - PyroPont

52_raketa_gemini.jpg

Tűzijáték rakéták felépítése, működése:

A rakéta részei: Rakétatest - hatómű - vezetőpálca.
A rakéta alsó részéből (hajtómű) kiáramló gáz adja a repítő erőt, majd a felső rész (rakétatest) a röppálya tetején felrobbanva különféle fény- és/vagy hanghatást nyújt. FONTOS! A vezetőpálcával szerelt rakéták pálcával együtt repülnek fel. Ha a rakétapálca a földbe vagy hóba van beleszúrva, (ráadásul a hóba még bele is fagyhat), akkor a rakétamotor ereje nem tudja felrepíteni a rakétát, és az alacsonyan, vagy az indítás helyén robban fel! A hatómű induláskor lángot fúj ki, ezért ne tartsuk a kezünket sokáig a hajtómű alatt. (És ne fogjuk kézbe az induló rakétát!)

A rakéták egy megfelelő magasságú, üres (pl.: pezsgős) üvegből, vagy földbe leszúrt üres csőből indíthatók. Vannak vezetőpálca nélküli, műanyag irányítószárnyakkal (vezetőszárnyakkal) szerelt rakéták is.

A rakéták kifejezetten érzékenyek a szélre, ezért szeles időben használatuk kifejezetten veszélyes, leginkább tilos! A vezetőpálcás rakéták szél esetén a széllel szemben repülnek! Törött vagy sérült vezetőpálcás ill. vezetőszárnyas rakétát szélcsendben is TILOS használni!

Legfontosabb műszaki adatok:

Vezetőpálca hossza: A vezetőpálca a rakétával együtt a levegőbe repül, működés után lehullik. A pálca mérete összhangban van a rakéta súlyával, ezért törött pálcával ne indítsuk el a rakétát, mert irányíthatatlanná válik!

Rakétatest átmérője: Effekttől függően többféle méretű lehet a rakétatest.

Hatóanyag tartalom: néhány grammtól párszáz grammig terjedhet.

A rakéták többféleképpen is csoportosíthatók. Legelterjedtebbek a vezetőpálcás rakéták, amikor egy fa pálcára szerelik a rakétatestet. A rakétatest alakja sokféle lehet, ezek elsősorban a design-nel vannak összefüggésben, és kevésbé funkcionális a kinézet. Kevésbé elterjedt a vezetőszárnyas rakéta, aminek három szárnya van, és indításkor a szárnyak forgatva stabilizálják a felszálló rakéta irányát.

Rakéták használati utasítása:

  • Tilos a rakéta pálcáját bármibe beleszúrni, indításkor kézben fogni! A tűzijáték rakéta pálcával együtt repül fel.
  • Törött pálcával (ill. sérült vezetőszárnnyal) használni tilos!
  • Állítsd a rakéta pálcás végét szűk szájú, üres üvegbe (pl. pezsgős üvegbe)! Ha a rakétához mellékeltek műanyag, földbe szúrható kilövőcsövet, akkor azt használd!
  • Győződj meg arról, hogy a pálca nem szorul!
  • A nagyobb rakéták gyújtószála (a rakétatest alján) narancsszínű védősapkával van ellátva, melyet közvetlenül indítás előtt el kell távolítani!
  • Ne hajolj fölé indításkor!
  • Gyújtsd meg a gyújtószálat, és szaladj el a terméktől!
  • A rakéták késleltetési ideje: kb. 5-10 másodperc.
  • Védőtávolság: változó (Olvasd el a terméken lévő használati utasítást!)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr397678842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása