Egész évben nagy durranás!

Profi tűzijátékot akarsz? Válassz hozzá zenét!

2014. november 13. 19:36 - Piromán

fireworks-74689_640.jpgMindenki imádja az augusztus 20-án, illetve szilveszter éjszakáján rendezett hatalmas, állami tűzijátékokat. Látványos, hosszú, gyönyörű, és van benne még valami, ami rengeteget ad hozzá a hangulathoz. Ki tudod találni, mi az? Egy kevesek által díjazott, mégis nélkülözhetetlen elem: a zenei aláfestés.

Nem figyelünk rá, mégis sokat számít

A tűzijátékoknál a zenének nincs kimondottan központi szerepe, sokan észre sem veszik, hogy szól – de a hiányát annál inkább! A zenének méltatlanul kevés jelentőséget tulajdonítunk a legtöbb tűzijátéknál. Nyilván nem arra figyelünk elsősorban, hanem a látványra, azonban ha a tűzijáték közben egyszer csak kikapcsolódna a zene, az mindenkinek feltűnne. Csak akkor vesszük észre, mennyire fontos, amikor nincs.

Milyen zenét válassz?

A tűzijáték telepek esetén úgy számolj, hogy másodpercenként 1-2 lövés biztosan lesz, ezért érdemes valami tempósabb dalt választani. Jó ötlet, ha olyan zenét választasz, amiben nincs ének, így nem fogja elvonni a figyelmet a lényegről. A klasszikus zene általában kitűnően passzol a tűzijátékokhoz, és a lassúbb részekhez is lehet megfelelő ritmusokat találni.

Mihez kell a lassú, mihez gyors zene?

A lassú zene főleg a rakéták esetében jön jól, azoknak ugyanis idő kell, míg felérnek és robbannak. Más a helyzet a telepekkel, melyeknek a pirotechnikai effektjei mindössze 15-20 méter magasságig mennek fel, és ezután robbannak. Ezt a magasságot gyorsan elérik, így a zene is gyors kell, hogy legyen, igazodva a robbanásokhoz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr1006894425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása