Egész évben nagy durranás!

Bombettatelepek felhasználása

2015. augusztus 04. 11:57 - PyroPont

http://pyropont.hu/components/com_redshop/assets/images/product/1414598643_tigerhunterand3D.jpgBombetta vagy tűzijáték telepek felépítése, működése:

Több (vető)csövet egy kötegbe rögzítenek, és azokat gyújtószállal összefűzik. Az első lövés gyújtószála van kivezetve, ezzel lehet elindítani, a többi lövés egymás után, késleltetve és automatikusan történik.

Egyetlen gyújtással működésbe hozható a termék, és biztonságos távolságból élvezhető végig a műsor.

Legfontosabb műszaki adatok:

Átmérő: A csövek belső átmérője (kaliber) általában 10-40mm között lehet.

Lövésszám: egyetlen telep lehet 9 lövéses, de akár 500 is! Egyes változatoknál egyszerre több cső is működhet. Minél nagyobb egy telep lövésszáma, annál hosszabb a működési idő, és általában látványosabb is.

Működési idő: néhány másodperctől akár 3 percig is tarthat lövésszámtól, lövés sűrűségtől és effekttől függően.

Hatóanyag tartalom: néhány grammtól 1 kg-ig terjedhet.

A telepek többféleképpen is csoportosíthatók. Az egyik csoportosítási mód, hogy a termékből milyen irányban jönnek fel a lövések. Így megkülönböztetünk egyenes állású – normál – telepeket, és ferde állású – ún. FAN – telepeket. A szabadforgalmazású termékek zöme egyenes állású, tehát csak függőlegesen felfelé lövő telepek, ezek a legtöbb helyszínen alkalmazhatók. A ferde lövésű telepeknél a látvány szélesebb, ezért nagyobb, szélesebb helyszínre van szükség.

Telepek használati utasítása:

  • Állítsd a telepet sík talajra! A színes felső fóliát nem kell eltávolítani.
  • Ne hajolj a telep fölé, amikor indítod!
  • Óvatosan szedd le a gyújtószálat védő narancssárga fóliát!
  • Figyelem! A gyújtószálat elvágni vagy eltépni tilos és veszélyes!
  • Gyújtsd meg a gyújtószál végét, és fuss el a terméktől!
  • A telep teljes vagy részleges elműködése esetén is várj legalább 3 percet, majd bőségesen locsold le vízzel!
  • Késleltetési idő: kb. 5-10 másodperc
  • Védőtávolság: változó (Olvasd el a terméken lévő használati utasítást!)

Milyen talajra fogjuk elhelyezni a pirotechnikai termékeket:

Beton, aszfalt, kemény, sík talaj esetén: Mindenképpen javasolt a kisebb alapterületű bombettatelepek esetében az oldalsó megtámasztás, pl egy-egy kisméretű téglával, mely felborulást akadályozza meg.

Homok, termőföld, puhább talaj esetén: Süppedős talajnál, pl. homoknál néhány cm-t süllyesszük be a bombettatelepet és a négy oldalára húzzunk fel egy kis homokot támasztásnak, úgy 3-5 cm magasságig. Figyeljünk oda, hogy a telep maradjon vízszintes!

Rét, füves talaj: A telepítésnél mindenképpen KERÜLENDŐ a fűcsomóra helyezés, vagy olyan buckára, amin a bombettatelep működés közben billeghet, elborulhat. Ilyen esetben szintén a fent leírt megtámasztást lehet választani, vagy a legbiztosabb módszer, ha egy kis karót, vagy fa-fém pálcát leütünk a földbe, és ahhoz rögzítjük a bombettatelepet pl. ragasztószalaggal vagy kötöződróttal. Nem kell agyon szorítani, a lényeg, hogy a felborulást megakadályozza a kikötés.

Az itt felsorolt tanácsok segítik a tűzijáték elműködtetésének biztonságát, hogy a pirotechnikai termékek úgy működjenek, ahogy azt várjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr847666316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása