Egész évben nagy durranás!

Miért fél a kutya a tűzijátéktól?

2014. november 17. 02:00 - Piromán

scared-dog1.jpgA legtöbb kutyatartó kénytelen volt már megtapasztalni azt a problémát, hogy a kutyák többsége retteg a hangos zajoktól. Ebbe beletartozik az égdörgéssel járó vihar, a lövések, a hirtelen csattanó, durranó hangok, így a petárda és bizony a tűzijáték hangja is. De vajon miért alakult ki ez a kutyáknál, miért félnek a tűzijátéktól?

Kifinomultabb a hallása

Kézenfekvő ok, hogy a kutya azért retteg a tűzijátéktól, mert az emberénél jóval kifinomultabb a hallása. Tehát, az a kis durrogtatás, amit mi hallunk a tűzijátékból, a kutyának felér egy csatatér zajával, ugyanis sokkal erősebben hallja a hangokat. Ezek után érthető a félelem, a legtöbben az emberek közül is megijednek a nagyon hangos, hirtelen zajoktól, nincs ez másként a kutyáknál sem.

Nem tudja, mitől van a zaj

Sokat rátesz a kutya félelmére, hogy nem tudja, mitől van az a – számára – hatalmas zaj. Sokkal könnyebb úgy nem félni valamitől, hogy ismerjük, tudjuk mi az, és tisztában vagyunk vele, hogy nem bánt, nem tesz kárt bennünk. A kutyák azonban nyilvánvalóan nincsenek tisztában azzal, hogy mi okozza a hangzavart, és nem tudják, hogy az nem fogja őket bántani, ami értelemszerűen fokozza a félelmüket.

Színészkedés

Bizony, ez is benne van a pakliban. A kutyák jó része valóban fél a tűzijátéktól, azonban nem szabad elfelejteni, hogy egy okos állatról van szó, aki gyorsan tanul. Ha sokat dédelgetjük kedvencüket vigasztalásként, hamar rájöhet, hogy ha félelmet mutat, simogatás és szeretgetés jár érte. Egy értelmesebb kutya ezt kihasználhatja, és ha nem is teljesen megjátssza a félelmet, erősen eltúlozhatja. Figyeljük meg, mit csinál a kutyánk tűzijáték közben, ha azt hiszi, nem vagyunk otthon, így kizárható a színészkedés.

 

Kép forrása: https://positively.com/victorias-blog/dealing-with-fireworks-anxiety/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr836908485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása