Egész évben nagy durranás!

Pörgő-forgók felhasználása

2015. augusztus 14. 12:11 - PyroPont

05_napraforgo_m.jpgJátékos termékek a gyerekek nagy kedvencei, egyes fajtáit már 14 ill. 16 éves kortól egyedül is használhatják. Zömében csendes termékek, működésük nem jár nagy robbanással vagy durranással, így nem zavarják az állatokat vagy az arra érzékeny embereket! Működésüket tekintve mindenképpen sík talajra kell tenni ezeket, hogy szabadon forogni tudjanak, vagy kemény talajhoz kell vágni, ennek következtében durranó, recsegő, szikrázó effekteket adnak.

Földi forgók:

  1. Varázsvirág: Henger alakú csövecske, oldalán egy lyukban gyújtószál van. A terméket indítás után sík talajra kell dobni. Hevesen forogni kezd, közben színes szikrákat szór.
  2. Tűzkarika: Helyezze sík talajra, gyújtsa meg a zöld gyújtózsinórt és távolodjon el 5 méterre a terméktől. Forgás közben szikrát szór.

Recsegő borsó:

  1. Durrancs (Pop-Pop Snapper): Meggyújtás nélkül, csak kemény, pl. beton vagy kő felülethez kell vágni egy-egy kis gömböt, amely durran.

Pattogók:

  1. Recsegő labda: Recsegő szikrákat szór. Helyezze sík talajra, gyújtsa meg a zöld gyújtózsinórt és távolodjon el 5 méterre a terméktől! Kizárólag szabad térre!
  2. Sárkánytojás: Apró préstest színes fóliában. A terméket indítás után el kell dobni minimum 3 méterre. Recsegő, szikrázó effektet ad. Kizárólag szabad térre!

Röppentyűk:

  1. Pillangók, repülők, méhecskék: Henger alakú test szárnyakkal. A terméket helyezd sík talajra úgy, hogy a mintázat fölfelé nézzen! Gyújtsd meg és lépj hátra! Szikrát szórva felreppen. A keletkező gáz a terméket 5-15 méterre felrepíti. A közepes és nagy pillangók is ezen az elven működnek, csak magasabbra repülnek fel.

Szikraszökőkutak

  1. Szikraszökőkutak, vulkánok: Hengeres vagy kúp alakú terméket sík talajra állítva, a legkülönfélébb, szökőkútszerűen felfelé áramló fényhatást, szikraesőt ad. Többnyire kis hanghatással járnak, de találkozhatunk recsegő, durrogó effektekkel, azonban nem jellemző a zavaró, nagy hanghatás. A kúp alakúakat nevezzük vulkánnak, mert az egyre vastagodó termék az égés során is egyre nagyobb hevességgel ég. Csak kültéren használhatók.
  2. Tortatűzijáték: (tortaszökőkút, tortagyertya) beltérben is használható, égése során zömmel csak széndioxid és víz keletkezik.

Fontos! A termékeket (kivéve az ütésérzékeny Durrancs) nyílt lánggal lehet begyújtani. A gyújtáskor általában zöld (ritkán piros vagy sárga) színű biztonsági gyújtószálat kell meggyújtani, melynek égése szabályozott (többnyire kb. 1cm/másodperc), és a gyújtószál megfelelő 5-8-10cm hossza biztosítja a termék késleltetett indítását. Ez alatt a néhány másodperc alatt tudsz Te is megfelelően biztonságos távolságra menni, amire azért van szükség, mert a pirotechnikai terméknél számolni kell a rendellenes működéssel.

A gyújtószálban lőpor van, ezért begyújtáskor kis szúróláng keletkezik, mely kellemetlen lehet. Begyújtáshoz használj öngyújtót vagy hosszú gyufát, és tartsd oldalt a kezed!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr937701280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása