Egész évben nagy durranás!

Milyen volt a középkori tűzijáték?

2014. november 30. 21:47 - Piromán

firework-507623_640.jpgA tűzijátékok története messzire nyúlik vissza, Magyarországon egészen a 15. századig, amikor is Mátyás király feleségül vette Aragóniai Beatrixet. Egybekelésüket nagy pompával ünnepelték meg, amiről nem hiányozhatott a tűzijáték sem, ami igazán ritka volt akkoriban. Természetesen az a tűzijáték még csak legfeljebb nyomokban emlékeztetett a maiakra, de abban a korban hatalmas látványosságnak számított. De milyen is volt a középkori tűzijáték?

Még nem voltak színek

Bár a középkori tűzijátékok még nem voltak olyan színpompásak, mint a mostaniak, komoly érdeklődés övezte őket. Főleg a sárga és a narancs különböző árnyalatait lehetett látni, mert itt még tényleg tűzről beszéltünk. Ennek ellenére a műsor nagyon látványos és lenyűgöző volt, és komoly tervezést igényelt.

Mik voltak a tűzijáték elemei?

A Mátyás király 1476-os esküvőjén látott tűzijáték elemei között több figura és minta is szerepelt, annak ellenére, hogy a technika még igen kezdetleges volt. A repertoárban világító buzogányok, tűzkerekek, tűzkupolák, tűzgolyók, rakéták, röppentyűk, gyújtónyilak, rohanó tűzlándzsák, valamint görögtüzek szerepeltek.

Már a levegőbe is szálltak a rakéták

Bár az említett tűzijátékok nagy része egy felállított állványzaton bűvölte el a közönséget, voltak már olyan elemek, amik a levegőbe repültek. A rakéták és a röppentyűk már abban az időben is képesek voltak a magasban felrobbanni. Mindez a német matematikus és csillagász, Regiomontanus jóvoltából kelhetett életre a 15. században.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pyropont.blog.hu/api/trackback/id/tr136952997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása